- v e l k o m m e n
Litt om nettstedet

Her kan du lese om innholdet på willyslekt.no og hvordan det kan bli nyttig for deg. Følg gjerne WillySlekt på Facebook for å få et hint vedr. oppdateringer.
 

 
Nytt
Les mer:
Herredsoversikt
Slektstavle

Adelsslekter
Tema
Litteratur
Lenker
Willys slekt - aner
Willys slekt - etterslekt




Willys Slektssider innheholder stoff relatert til slektsgransking og lokalhistorie med folus på Hordaland, Rogaland og Agder. Kjernen er slektstavlen min, men også litt info om de ulike herredene og gårdene, ressurser og hjelpeskjema for slektsgransking, en egen seksjon for de gamle adelsslektene og mye mer. Målgruppen er alle med interesse for slekter og lokalhistorie (kanskje aller mest meg selv), men temaartikler om f.eks. utvandringshistorikk og Eidsvoll 1814 kan også være nyttige for studenter. Siden nettstedet har eksistert i flere tiår, kommer du nok over endel gammelt stoff og enkeltsider som ikke har blitt oppdatert på lenge. Men tanken er at mye av dette stoffet jo ikke vil bli utdatert - tvert imot, jo eldre jo bedre ;) Større justeringer og oppdateringer blir det informert om på startsiden.

Etter hvert har jeg innsett at geografi er den enkleste måten å indeksere det meste, og ikke minst for deg som kanskje kommer innom for å se etter felles slektsgrener. Det blir mye folk når jeg jo ofte registrerer etterslekter i ca 3 generasjoner. Å bare rote rundt i slektstavlen gjør at man lett går seg vill. Derfor har jeg høsten 2020 brukt litt tid på å koble sammen folk fra tavlen og den geografiske overskten under herredssidene (GEOGRAFI). Målet er at alle i slektstreet som er født for mer enn 100 år siden og som vokste opp (15 år) også skal finnes i gårdsoversikten. Det meste som gjelder sørvestlandet er på plass, men noe feilsøking og justeringer vil det nok bli framover. Det er lagt til egne sider for byene (kjøp- og ladesteder pr 1886) og på litt sikt blir det nok også egne sider for flere regioner og land.

Geografi
Herredsoversikten (GEOGRAFI) er et greit sted å starte, også som inngang til slektstavlen. Der finner du herredene sortert fylkesvis, med kjøp- og ladesteder øverst. Den geografiske inndelingen er i hovedsak basert på matrikkelen av 1886. Lenkene tar deg til hvert herreds egen side, hvor gårdene er listet etter sogn, og hvor folk fra slektstavlen er oppført på den gården de bodde. for de som flyttet mye har jeg gjerne valgt det stedet de fleste barna ble født, men noen ganger må jeg bare ta et valg. De med usikkert bosted vil vanligvis være listet helt nederst på det herredet hvor de (sannsynligvis) vokste opp.

For gårder (foreløpig i områder hvor jeg selv har mye slekt) finnes det opplysninger fra matrikkel/telling. Dette er ikke en utfyllende gårdshistorie, men du vil finne nøkkeltall som fremstilles visuelt, sånn at du lett kan se f.eks. skattemessig verdi (skyld) og hvilke gårder som dyrket hva. Disse opplysningene hadde jeg en gang store planer med som hittil ikke er realisert, men de kan ihvertfall indikere gårdens størrelse og kanskje si litt om lokal status og historie. De største gårdene har gjerne en historie som går lengst tilbake i tid.

For hvert herred finner du også lokale lenker og litteratur - etter hvert kan det komme mer. (Jeg har flere planer men har erfart at det faktisk er greit å vente med å kunngjøre nyheter til jeg ser at jeg faktisk har tid til å gjennomføre...)

Her finner du et eksempel på en herredsside: Avaldsnes i Rogaland.

Hvert fylke har sin farge:Aust-Agder Vest-AgderRogalandHordaland

Selv har jeg mest røtter i Nord-Rogaland, Ryfylke og Sunnhordland og prioriterer derfor oppdateringer for herredene i Ryfylke og Sunnhordland. Herreder hvor jeg ikke har slekt er dessverre fortsatt i gammel layout, men planen er å konvertere flere herredssider til nytt format etter hvert, og heller vente med å legge inn data fra matrikkel og tellinger - som jo er en nokså stor oppgave.

Fra 2019 er det ikke lenger mulig å registrere seg som gårdskontakt. Det henger fortsatt igjen noen gamle oppføringer, og disse vil bli fjernet. Og så kan det kanskje komme en enklere løsning etter hvert.

Slekten min
Slektstavlen er hoveddelen av dette nettstedet, men hvis du i første omgang ønsker en kjapp oversikt uten altfor mye klikking, kan du følge lenken over. Der finner du to artikler hvor du kan sjekke anene mine i 7 generasjoner, samt etterslekter fra mine 8 tippoldeforeldrepar. Dette ble lagt ut for 25 år siden (!), og blir nok ikke supplert med nye opplysninger. Oppdateringene kommer jo i slektstavlen (ja, det kommer direktelenker til tavlen etter hvert).

På Facebook planlegger jeg å samle nålevende etterslekt - følg med der!

I den store slektstavlen kan du bla deg gjennom generasjonene samt se egen bio-side med tidslinje for hver enkelt person. det finnes også en ren anetavle, og etter hvert kommer tavler som viser enhver persons kjente søskenbarn og tremenninger. Tavlen inneholder nå mer enn 5000 navn og vokser ukentlig. Jeg har veldig mye stoff som ennå ikke er registrert, særlig fra 1700-tallet og bakover. Du må selv være oppført i treet for å få tilgang til detaljer for folk som er født for mindre enn 100 år siden.

Adelsslekter
Mange slektsforskere på sørvestlandet nøster seg etter hvert inn på en eller flere av de gamle adelsslektene. De opplysningene som finnes for disse slektene er ikke alltid samsvarende, derfor har jeg samlet endel fakta på en side for hver slekt. Faktaene presenteres kronologisk og du er velkommen til å bidra. Ved å sette opplysninger opp på denne måten, tror jeg det blir lettere å se hvor informasjonen er motstridende.

Dette arbeidet er foreløpig komplett bare for en håndfull slekter, men det er meningen at flere slekter skal få egne sider. Layout er fra tidligere versjon av willyslekt.no - dengang det ikke var plass til mer enn omtrent 1000 piksler i bredden på de fleste skjermene. Disse sidene vil bli oppjustert etter hvert som den enkelte slekten inngår i slektstreet mitt, men dette har ikke prioritet akkurat nå.

Kontakt
Send meg gjerne en epost hvis du har supplerende opplysninger eller har spørsmål vedr. sammenfallende slektsgrener. Kanskje har du forslag til nyttige lenker for en herredsside, jeg kan også lenke til private slektstavler på nett med lenke fra inntil 3 herreder hvor du har en del innhold. Innspill på tekniske saker er også interessant, jeg får bl.a. ikke testet at alt virker som tenkt i ulike nettlesere.
 

 [TOPPEN AV SIDEN]